Aktiva byar

1. Innehåll

1.1 Lägga till din by eller bygd om den inte redan finns:

För att skapa en ny by behöver du ha ett konto hos Aktiva Byar. För att få det, skriv till info@aktivabyar.se för att få en kod och registrera dig sedan här.
Vid registreringen får du välja mellan att tillhöra en befintlig hembygd eller om din inte finns att skapa en ny efter registreringen. Du måste också godkänna vår GDPR-policy

När du registrats så loggas ut automatiskt in och kan börja lägga till aktiviteter i den hembygd du valt. Om du inte valt någon befintlig så behöver du först skapa en by eller plats där aktiviteten har skett.

Klicka på 'Lägg till ny by' och ange bynamn (den andra raden med 'Namn' behöver inte anges, den fylls i automatiskt).
Klicka på 'Spara'-knappen för att komma till nästa sida. Här behöver du:

 • namn på by eller bygd (redan ifyllt)
 • först ange adressen eller kordinaterna för platsen så att det hittas på kartan (Google maps).
 • ge en kortfattad beskrivning av platsen eller området.
 • ange i vilken kommun det ligger
 • ange ungefärligt invånarantal
 • fylla i hemsidesadressen om byn eller området har en sådan.
 • ange ansvarig för byn, det kan vara du och någon mer.
 • klicka på 'Publicera'-knappen

1.2 Lägga till nya aktivitet / idé:

Om du just lagt till en ny by (se 1.1 ovan) så kan du genast efter att du klickat på 'Publicera' klicka på fliken 'Aktiviteter'


Här klickar du på knappen '+Lägg till ny sida här'. På nästa sida anger du först om det är en 'Aktivitet' eller 'Idé', sedan namnet på projektet och avslutar genom att klicka på 'Spara'-knappen. På nästa sida behöver du:

 • ett namn på aktivitet eller idé (redan ifyllt)
 • ange startår (om det är känt)
 • ange de kategorier som passar. Välj helst max tre och välj den mest självklara först. Om du saknar någon kategori kan du själv lägga till den genom att klicka på '+ Skapa ny' under fältet.
 • skriva in huvudtexten för aktiviteten eller idén. Du väljer själv i vilken form, kanske som en berättelse med historia och omständigheter bakom. Eller som en steg för steg beskrivning. Du kan formatera texten som i en enkelt ordbehandlingsprogram med hjälp av verktygsfältet direkt ovanför textfältet. Det går också att lägga in bilder i texten genom att ställa sig på platsen där de ska vara och sedan klicka på bildikonen i verktygsfältet , klicka på 'Ladda upp bild'-knappen, klicka på 'Välj fil'-knappen och leta reda på bildfilen som du vill infoga från din dator. När filen är uppladdad klicka på 'Spara'-knappen. På nästa skärm klickar du på bilden som nyss laddade up och kan då bestämma storlek, om det ska finnas bildtext osv. Klicka slutligen på 'Insert Image'-knappen för att lägga in bilden där du stod i texten.
 • --- Texten uppdateras ---

 

1.3 Ändra från idé till aktivitet:

Ifall en idé har utvecklats vidare till en aktivitet kan då ändra status på den. Detta gör du i editeringslägge, under fliken 'Inställningar', genom att ändra Mall från "ide" till "aktivitet" och sen spara ändringarna.

2. Rättigheter:

2.1 Lägga andra användare så att de kan editera enskilda aktiviteter:

--- Texten uppdateras ---

2.2 Lägga andra användare så att de kan editera alla aktiviteter i ett by:

--- Texten uppdateras ---

2.3 Avsluta konto:

Ifall du vill avsluta ditt konto hos Aktiva Byar, skicka ett epost till info@aktivabyar.se.