Aktiva byar

Berg

Berg är en landsbygdssocken ca tre mil norr om Växjö i Kronobergs län. Bergs socken har en kooperativ förskola, gym, samlingslokaler och aktivt föreningsliv så som Bergs bygdegårdsförening, Inköpsförening, Hembygdsförening, Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka, Sockenrådet, Skytteförening, Bergs scoutkår mfl. Varje år genomförs under nio dagar en kulturvecka, Bergveckan, då flera tusen personer besöker bygden. Elin Wägners hus Lilla Björka ligger i Berg och Viktor Rydbergs roman Singoalla har gjort Singoallas grotta vid Klintsjön till ett populärt utflyktsmål i Växjö kommun.

Aktiviteter

Aktivitet 1 till 1 av 1

Svartrotens insköpsföreningen är ekonomisk förening som organiserar och gemensamma matinköp till grossistpris. Föreningensmedlemmar köper tillsammans in biodynamiskt eller ekologiskt hållbar livsmedel eller annan inventarie som stödjer självhushållning. Vi vill sprida kunskap om och uppmuntra till matlagning med biodynamiska/ekologiska råvaror av hög kvalité och öka medvetenhet om giftfri mat och livsmedelsproduktionenskonsekvenser.

Idéer 1 till 1 av 1

Under 2019 kommer Sockenstugan som ligger mitt i Berg att säljas. Den tillhör för närvande kyrkan och används av både scouterna och hembygdsföreningen och kyrkan.  Det har länge drömts om hyreslägenheter i byn. Skulle sockenstugan passa till det? Eller kanske andra behov? Det finns många goda exempel på när byinvånare går ihop och investerar tillsammans  så som bygdebolag.