Aktiva byar

Skattungbyn

Skattungbyn är Orsa Kommuns största by med ca 320 invånare, och räknas som tätort. Byn ligger längs länsväg 296 och är den sista av Orsas byar längs vägen, sedan tar Orsa Finnmark vid. Under 1960 och 70-talet avfolkades byn i snabb takt om man befarade att byn skulle dö. Detta öppnade för en inbjudan till att etablera kursen i Resursbevarande försörjning (nu Ekologisk odling och hållbar livsföring) i Mora Folkhögskolas regi 1978. Många ungdomar har genom åren flyttat till byn och stannat kvar, vilket har lett till att befolkningsutvecklingen vänt. Nu är Skattungbyn en levande by med inflyttning, och har underlag för en butik, förskola, skola och ett aktivt kulturliv. Denna utveckling kan inte tas för given, utan kräver ett ständigt arbete för att bibehålla och förbättra förutsättningarna för att flytta till, och stanna kvar i bygden. Här är både byns invånare och Kommunen viktiga aktörer. https://sv.wikipedia.org/wiki/Skattungbyn http://www.tellusthinktank.se/featured-article/ar-det-mojligt-att-leva-annorlunda-folket-i-skattungbyn-testar-alternativen/#url_2 https://attlevadetlevandelivet.wordpress.com/

Aktiviteter

Aktivitet 1 till 10 av 10

2018
Startår

Under 2018 beviljades Skattungbyns Byutvecklingsförening anslag från Orsa kommun Bygdepeng Vindkraft för att kartlägga möjligheter att främja turism, boende och näringsliv i Skattungbyn. Dessa medel har inneburit en möjlighet att under året stödja redan pågående processer i byn, och framåtsyftande tydliggöra hur processerna kan utvecklas vidare.

2012
Startår

  Hansénsgården, belägen mitt i byn i Skattungbyn, är en mötesplats för inte bara bybor utan även långväga besökande. På gården sker kulturella utbyten genom olika workshops, föreläsningar och studiecirklar. I samarbete med Nbv driver gården cirklar i tex virkning/stickning, matförädling och filosofi. På vår och sommar är det odling i fokus och att utveckla gården och verksamheten på ett hållbart sätt. Välkomna till Hanséns!

2005
Startår

Välkommen till Inspirationsfestivalen 18-21 juli  2019 i magiska Skattungbyn! Som en har längtat hela året för att återigen förenas i harmoni genom musik, dans, föreläsningar och härliga workshops! I år har vi utökat programmet till hela fyra dagar så en verkligen ska få chans att landa på platsen och i gemenskapen i Skattungbyn.

2010
Startår

Sedan många år tillbaka samlas barn från hela landet i den vackra byn Skattungbyn strax utanför Orsa, för att sjunga tillsammans på ett alldeles speciellt sångläger. Det är främst sång och show men också en massa lek och galna upptåg! Varje dag åker vi med lövad traktor och vagn till underbara Skattungesjön för att bada och ha kul. Du är väl omhändertagen av de häftiga och glada ungdomsledarna från Orsa Ungdomskör, som finns där för dig under hela lägret.

1994
Startår

Skattungbyn Byutvecklingsförening arbetar på uppdrag av Bystämman, där alla som är skrivna i Skattungbyn är röstberättigade. Byutvecklingens styrelse hyr ut lägenheter i de gamla skolhusen och gamla Dagis, sammanlagt 8 stycken. Styrelsen förvaltar även Kommunens skolhus, som Friskolan hyr, genom ett särskilt avtal.  Byutvecklingsföreningen är en ideell förening, och är tex arbetsgivare åt skolans köks-och städpersonal. Organisationsnummer:  884401-6652

2009
Startår

Skattuneg friskola har undervisning för F-klass till åk 6 i fina, moderna lokaler. Finns även förskola och fritids i samma byggnad. Ca 30 skolelever och ett 10-tal i förskolan

Skattunge Handel
Skattungbyn
1994
Startår

Skattunge Handel har vunnit pris som årets kooperativ, och så här Coompanion butiken:: "Skattunge handel är en stabil lanthandel i utveckling.

Ekologisk odling och hållbar livsföring är en kurs med fokus på att lära sig praktiska och teoretiska moment kopplade till våra basbehov av mat, kläder, husrum o gemenskap.

1980
Startår

Inköpsförening centralt i byn, öppet varje lördag kl 12:30 till 14:30 Ekologiska torr-varor i rikt sortiment till bra priser. Ta med egna påsar!  

1900
Startår

Skattungbyn håller ett stort midsommarfirande varje år, med ca 1000 gäster och sång och musikframträdanden av hög klass. Det är årets största hemvändar-helg, när många passar på att ta med eller bjuda in vänner och bekanta Efter firandet när majstången rests, serverar Skattungekursen hembakat fika inne i kurshuset Ollars, dit alla är välkomna!