Aktiva byar

Skattungbyn

Skattungbyn är Orsa Kommuns största by med ca 320 invånare, och räknas som tätort. Byn ligger längs länsväg 296 och är den sista av Orsas byar längs vägen. Från 1940-talet och framåt avfolkades byn i snabb takt om man befarade att byn skulle dö. 1978 startade Resursbevarande försörjning (nu Ekologisk odling och hållbar livsföring) i Mora Folkhögskolas regi. Många ungdomar har genom åren flyttat till byn och stannat kvar, vilket har lett till att befolkningsutvecklingen vänt. Nu är Skattungbyn en levande by med inflyttning, och har underlag för en butik, förskola, skola och ett aktivt kulturliv. Denna utveckling kan inte tas för given, utan kräver ett ständigt arbete för att bibehålla och förbättra förutsättningarna för att flytta till, och stanna kvar i bygden. Här är både byns invånare och Kommunen viktiga aktörer. Kontakt: Eva nordfjell evanordfjell@yahoo.com, 0761-250812 https://sv.wikipedia.org/wiki/Skattungbyn http://www.tellusthinktank.se/featured-article/ar-det-mojligt-att-leva-annorlunda-folket-i-skattungbyn-testar-alternativen/#url_2 https://attlevadetlevandelivet.wordpress.com/

Aktiviteter

Aktivitet 11 till 15 av 15

Skattunge Handel
Skattungbyn
1994
Startår

Skattunge Handel har vunnit pris som årets kooperativ, och så här Coompanion butiken:: "Skattunge handel är en stabil lanthandel i utveckling.

Ekologisk odling och hållbar livsföring är en kurs med fokus på att lära sig praktiska och teoretiska moment kopplade till våra basbehov av mat, kläder, husrum o gemenskap.

1980
Startår

Inköpsförening centralt i byn, öppet varje lördag kl 12:30 till 14:30 Ekologiska torr-varor i rikt sortiment till bra priser. Ta med egna påsar!  

2000
Startår

SSK ordnar fritidsaktiviteter i Friskolans gymnastiksal varje vardagkväll, tex capoeira, bordtennis, innebandy, cirkelträning och dans. SSK drar även upp skidspår på och ikring Stormyren, och spåren är skyltade.

1900
Startår

Skattungbyn håller ett stort midsommarfirande varje år, med ca 1000 gäster och sång och musikframträdanden av hög klass. Det är årets största hemvändar-helg, när många passar på att ta med eller bjuda in vänner och bekanta Efter firandet när majstången rests, serverar Skattungekursen hembakat fika inne i kurshuset Ollars, dit alla är välkomna!